Козметика и грим

Крем за лице с наночастици

22.03.2011г. / 18 38ч.
Ивет Лолова
Крем за лице с наночастици

В поредица от статии химикът Божидар Стефанов ще обясни различните научни термини в козметиката и как действа на практика "козметичната химия".

Ето какво означава "крем за лице с наночастици".

Нанотехнологиите са един от хитовите дялове на химията, в които материалите се получават под формата на частици с размери от порядъка на сто нанометра. За да си представите колко малко е това, просто знайте, че дебелината на човешкият косъм е хиляда пъти повече. Вече петте най-големи производители на козметика в света предлагат по няколко продукта с нанотехнология в тях.

В козметиката тези малки частици могат да имат най-различни приложения - например за доставяне на различни съставки по-ефективно в кожата, ако говорим за кремове за лице. Някои молекули са просто твърде големи, твърде нестабилни или просто твърде неразтворими във вода, за да проникнат ефективно в кожата. Ако се вградят обаче в наночастици, които могат да ги освобождават контролирано, това има много предимства. Най-малкото, за да действат ефективно ще се слагат в много по-ниски концентрации и козметиката ще бъде по-евтина.

Пример как неразтворими във вода вещества се вкарват в козметиката чрез нанотехнология са например кремовете с липозоми и мицеларните разтвори, които се предлагат по аптеките. Всъщност ако сме обективни, нанокозметиката не е нещо ново - древните египтянки са боядисвали косите си с боя, състояща се от гасена вар и стрита до наноразмерни частици прах от минерала галенит (за жалост той съдържа олово, поради което не минава за "зелена" козметика).

Още за Божидар Стефанов:

Божидар Стефанов следва магистърска програма по нанотехнологии в Софийския университет и е един от най-опитните комуникатори на науката у нас. Освен множество други постижения, той е финалист на конкурса Лаборатория за слава FameLab 2009 г. Поводът за срещата ми с него е провелото се през февруари "Научно кафене" (Café Scientifique), на тема "Молекула красота".



Прочетете още:

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Божидар ( преди 11 години )
Това е съвсем накратко и съвсем въвеждащо. Иначе проблемът на нанокозметиката наистина е основно, че няма ясна регулация за това кое е опасно и кое безопасно. Наноматериалите имат съвсем различни свойства от големите си химически братя и така например ЕРА в Щатите са обявили, че продукти със сребърни наночастици трябва да се регистрират по закона за пестицидите, защото след изхвърляне са опасни за морския живот. И други примери има. Но това, което се ползва в козметиката не е кой знае колко разнообразно и като цяло не е непознато на науката и вече има доказано приложение в медицината (примерно полимерните наночастици за доставка на различни вещества; колоидното сребро и т.н.), така че нещата не са чак толкова страшни. А за документираните случаи - съвсем наскоро търсех такива в официални източници и единственият случай за санкции над вредящ битов продукт с нанотехнология е в Щатите, където 65 човека са потърсили медицинска помощ с дихателни проблеми след като ползвали почистващ препарат с колоидни частици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Иван ( преди 11 години )
Добре е в статията да се спомене и за НЕМАЛКОТО документирани случаи на тежки заболявания и дори смърт, причинена от употребата на стотиците видове наночастици в съвременните индустриални продукти.....Кои са "уж" безопасни и кои не. Според вида им /химическата им формула и размера, който варира/.Лично аз никога не бих избрал/подарил козметика с нано-частици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар