Агенцията по храните и лекарствата (FDA) въвежда нови правила на козметичните и хранително вкусовите компании, които използват наночастици в продуктите си.

Най-често козметични продукти, съдържащи наночастици, са слънцезащитните кремове и лосиони, както и други за подоряване вида на кожата.

От FDA настояват за по-обширни данни и доказателства за безопасността на продуктите с наночастици, за разлика от останалите съдържащи кофеин, консерванти и др.

От Агенцията обясняват, че са наясно, че нанотехнологиите сами по себе си не крият реална опасност, но са на мнение, че на нано ниво продуктите биха могли да създадат различни проблеми при употреба по отношение на безопасността.

Разрешението за използване на наночастици в козметичните продукти е в сила от 1990 г. Те намират широко приложение в кремовете за овлажняване на кожата, минералните гримове и други козметични продукти.

Нанотехнологията включва проектиране и производство на материали по скалата – една милиардна част от метър. Тя се използва в различни области, от производството на дрехи, устойчиви на замърсяване, до козметични продукти и хранителни добавки.

В половината от случаите се използват керамични наночастици.

Сложността на наночастиците и техните покрития ги превръщат в предизвикателство при оценяване на рисковете. Така например "наноматериалът" може да промени свойствата на повърхността си, в зависимост от това къде се намира.